28975944_s.jpg
NM_18.jpg
sky-3076863_1280.jpg
_DSF5623.jpg
yoga-2959214_1920.jpg
journal-791286_1920.jpg
girl-1733352_1920.jpg

Blog


SCROLL DOWN

Blog


28975944_s.jpg

Blog: 3 tips om te profiteren van de Lente Energie


Blog: 3 tips om te profiteren van de Lente Energie


3 tips om te profiteren van de lente energie

18-04-2019
Nathaly Losecaat van Nouhuys

 
28975944_s.jpg

Alles komt tot bloei…

Lente! De tijd van het jaar waarop de bloemen in bloei staan, de nieuwe helder groene blaadjes aan de bomen verschijnen, het is eerder licht en later donker, vogels zijn druk in de weer om hun nestjes te bouwen; de energie van de natuur hangt letterlijk in de lucht.

3 tips om te profiteren van deze lente energie:


1. kom in beweging

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn Lever– en Galblaasverbonden met de lente. Deze meridianen lopen aan de binnenkant van je benen (Lever), en aan de zijkanten van je lichaam (Galblaas) en horen bij het weefsel van de spieren en de pezen. En deze willen graag in beweging komen. Dus ga wandelen, fietsen en doe wat meer aan een actieve (yang)vorm van Yoga (Vinyasa, Ashtanga of Pilates).

2. haal kracht uit de natuur

De lente kun je zien als een nieuw begin. Op momenten dat het even tegenzit kan je hier veel kracht uithalen: de cyclus van de natuur blijft eindeloos doorgaan. Een geruststellende gedachte dat je net als die blaadjes aan de boom, altijd weer opnieuw kan beginnen.

3. maak nieuwe plannen

De lente is een hele goede periode om nieuwe plannen te verwezenlijken. Denk goed na over wat je wilt, zet een visie voor de toekomst neer. Dit is het moment!

Gebruik de Lente Energie en kom (weer) helemaal tot bloei!


NM_18.jpg

Namasté - wat betekent het eigenlijk?


Namasté - wat betekent het eigenlijk?


Namasté - Wat betekent het eigenlijk?

17-04-2019
Marie-José

 
NM_18.jpg

Namasté…

Vaak hoor je deze groet aan het begin en/of einde van een yogales. En het klinkt bijna religieus, maar wat betekent Namasté nou eigenlijk?

Namasté, uit te spreken als: Na-Mas-tee, is een begroeting in het oude Sanskriet (de klassieke taal van India) en heeft niets met religie te maken. De meest vrij vertaalde betekenis van deze prachtige groet is ‘Wees welkom’ (aan het begin van een les) en ‘Dank’ (aan het einde van een yogales).

Maar eigenlijk is de betekenis veel uitgebreider en mooier… en laat zich beter in het Engels dan in het Nederlands vertalen:

My soul honors your soul.

I honor the place in you where

the entire universe resides.

I honore the light, love, truth, beauty & peace within you,

because it is also within me.

In sharing these things we are united,

we are the same,

we are one

Het uitspreken van Namasté gaat samen met een gebaar waarbij je je handpalmen ter hoogte van het hart plat tegen elkaar plaatst en je hoofd licht buigt. Dit gebaar wordt ‘anjali mudra’ genoemd en verbeeldt een nederige begroeting recht uit het hart. Namasté is dan ook niet zomaar een woord, maar een gevoel, of zelfs een way of life’ die in het teken staat van respect, zorgzaamheid en compassie. Want hoe mooi is het om hiermee waardering te tonen naar jezelf, andere mensen of zelfs de wereld? En je hoeft niet altijd alles maar te accepteren of anderen te overtuigen van je gelijk; begrip voor andere standpunten en de verschillen erkennen: hiermee kun je het verschil maken voor jezelf èn anderen!

Dus als je tijdens een yogales ‘meegroet’ met Namasté, voel dan het respect naar jezelf en anderen of misschien zelfs de wereld, de natuur of… vul maar in!

Namasté lieve lezers!

-From caring comes courage-

Lao Tzu


sky-3076863_1280.jpg

De kracht van de Nieuwe Maan


De kracht van de Nieuwe Maan


4 tips om aan de slag te gaan met de kracht van de nieuwe maan

01-04-2019
Marie-José

 
sky-3076863_1280.jpg

Nieuwe maan

4 tips om aan de slag te gaan met de kracht van de nieuwe maan.

Oké, we kunnen het niet ontkennen: de maan is nogal krachtig! Het zorgt voor de beweging van oceanen en verlicht onze nachten. Niet zo gek dat veel mensen veranderingen voelen tijdens een nieuwe maanfase. Maar wanneer is het dan eigenlijk nieuwe maan?

De nieuwe maan is precies wanneer je de maan als een ‘schim’, een heel klein sikkeltje ziet! De maan staat dan namelijk tussen de aarde en de zon en je ziet daardoor alleen de schaduwkant van de maan.

De nieuwe Maan staat voor een nieuw begin, dit is het perfecte moment om nieuwe projecten te starten. Heb je nieuwe plannen op werkgebied, liefde, bijvoorbeeld reizen? Tijdens de fase van de nieuwe Maan kun je hier het beste mee beginnen.

De eerstvolgende nieuwe maan: 7 april 2019 is dan ook perfect voor een nieuwe start. Deze keer staat deze in het teken Ram en dat houdt in dat het nu een heel goed moment is om tot actie over te gaan. Met de volgende 4 tips kun jij aan de slag, of je nu gelooft in de kracht van de maan of niet.

1. Maak een twaalfmaandenplan
Dit kan een plan zijn voor dingen in je privéleven, maar ook een plan voor werk. Hou vooral in gedachte wat je wel wilt, denk niet aan wat je niet wilt! Nog beter: schrijf dingen die je wel wilt op en vergeet dingen die je niet wilt. Probeer je doelen te visualiseren: hoe ziet dat eindpunt eruit? Bij iedere nieuwe maan kun je een stap zetten om dichter bij deze doelen te komen.

2. Wees moedig
Je hebt de plannen, maar opeens stopt het. Je vindt het (te) spannend en twijfelt hoe verder te gaan. Herkenbaar? Beslis dan nu dat je meer moed gaat verzamelen en je niet door twijfel of angst tegen laat houden. Release the beast !! (in dit geval: Ram).

3. Opruimen!
Te veel rommel kan je beperken in het uitvoeren van je plannen. Gooi daarom dingen die je niet meer nodig hebt weg (of nog beter: geef deze weg). Zo krijg je meer ruimte, vooral in je hoofd, om nieuwe dingen aan te gaan.

4. Mediteer
Tijdens een nieuwe maan schijnen de positieve effecten van meditatie krachtiger te zijn. Als je namelijk na het vaststellen van je (nieuwe) doelen mediteert, zul je je krachtiger voelen om je doelen te bereiken; meditatie zorgt ervoor dat je bezorgdheid afneemt en je hersenen zich in positieve zin herstructureren.

Mediteren. Klinkt dat zweverig? Nee dat is het niet: het is zelfs wetenschappelijk bewezen tijdens een onderzoek in 2011 door een Harvard-universiteitsteam in Massachusetts. Tijdens dit onderzoek bleek dat de structuur van de hersenen van proefpersonen te veranderen tijdens een periode van 8 weken waarin dagelijks 27 minuten gemediteerd werd (dit was allemaal te zien via MRI-beelden). De proefpersonen ervaarden ook minder stress: een gevolg van afname van de grijze massadichtheid in de amygdala, een deel in de hersenen dat een belangrijke rol speelt in het reguleren van angst en stress.

Wil je meer weten over de kracht van de maan? Houd dan onze agenda in de gaten: regelmatig organiseren wij workshops en meditaties waarin de maan centraal staat. Zoals op zondag zondag 5 mei.


_DSF5623.jpg

Blog: Handstand 5x waarom


Blog: Handstand 5x waarom


Handstand: 5x waarom het goed voor je is

14-03-2019
Nathaly

 
_DSF5623.jpg

De Handstand (Ado Mukha Vrksasana) een uitdagende houding die je misschien niet dagelijks doet. Toch zijn er een hoop voordelen aan deze houding:

 1. Verbetert concentratie en geeft energie
  Met deze omgekeerde houding stroomt zuurstofrijk bloed sneller richting je hoofd: je geheugen en concentratie verbetert en het geeft energie.

 2. Ontspant

  Omgekeerd-staan zorgt ervoor dat je cortisol (het stresshormoon) afneemt. Je voelt je daarom minder angstig en meer ontspannen.

 3. Versterkt (veel) spieren
  Daarnaast is de Yoga Handstand een versterkende houding omdat je allerlei spieren moet aanspannen om in de houding te kunnen staan zoals je polsen, schouders, armspieren. Ook je buikspieren en onderrug moeten flink werken tijdens om de stabiliteit van het lichaam te verzekeren.

 4. Ademhaling kalmeert

  Op-z'n-kop-staan heeft een positief effect op je longen en ademhaling. Het vertraagt namelijk je bloedsomloop, de druk op je middenrif neemt af.

 5. Verbetert balans en concentratie
  Een handstand vraagt om stabiliteit. Zeker als je geen muur gebruikt als steun. Dit vraagt controle over je spieren, maar ook focus en aandacht. Je moet de focus houden om een valpartij te voorkomen. Het verbetert daarom ook je concentratie.


  Een hoop voordelen dus! Wist je dat je met Aerial Yoga regelmatig ondersteboven hangt? Dus wel de voordelen hebt, maar nog niet de kracht en balans hoeft te hebben. Veel makkelijker dus! Aerial Yoga staat elke maandag 20.30 uur op ons rooster. Nog nooit Aerial Yoga gedaan? Kom dan naar de Aerial Yoga Basics Workshop.


yoga-2959214_1920.jpg

BLOG: Yoga & Griep


BLOG: Yoga & Griep


4 yogaposes die verlichten en ondersteunen tijdens de griep

12-03-2019
Marie-José

 
yoga-2959214_1920.jpg

Je hoort het om je heen: veel mensen zijn ziek en ook in het nieuws hoor je over een rond waaiende griepepidemie… maar wat nu als het ook jou te pakken krijgt? Uitzieken natuurlijk en yoga kan je daarbij helpen! Want met een juiste ademhaling versterk je je immuunsysteem en een aantal houdingen zullen de druk in je hoofd en buik, als gevolg griep/verkoudheid doen afnemen.

1. Child’s Pose (balasana)

Om druk en hoofdpijn die je vaak voelt bij infecties aan de sinussen en neusverkoudheid te verlichten, kun je een Child’s Pose (eventueel met een blok of kussen) aannemen: Ga rustig op handen en knieën zitten en breng je zitbotjes helemaal naar achter, je armen langs je zij naar achter en eventueel met je voorhoofd op een blok of kussen. Probeer een aantal minuten in deze houding te blijven.

2. Twist Pose (Marichyasana)

Wil je je immuunsysteem een flinke boost geven? Doe dan eens een zittende twist! Deze zorgt voor een reiniging van je interne organen. Over je zij lopen namelijk meridianen die in contact staan met je organen: als je deze meridianen extra activeert, zullen je organen nog meer hun best aan doen om je lichaam netjes op te ruimen en te voorzien van ‘verse’ energie!
Een zittende twist doe je als volgt: ga zitten op een kleed/mat met de benen gestrekt. Buig daarna je rechterknie en plaats je rechtervoet dicht bij je lichaam en je rechterhand achter je rechterbil (volg je het nog? het lijkt het spelletje twister wel). Daarna til je je linkerarm op en plaats je je elleboog aan de rechterkant van je rechterknie, kijk hierna over je rechterschouder: je lichaam ‘twist’ nu naar rechts. Houd de pose vol zo lang als het goed voelt, en neem deze houding dan ook naar de andere kant aan (linkerknie gebogen, rechterelleboog aan linkerkant van linkerknie).

3. Bridge Pose (Setu Bandha Sarvangasana)

Als je druk of spanning ik je buik voelt is de ondersteunde Bridge Pose een prima houding! Ga liggen op je rug, en plaats je voeten op je mat een paar centimeter van je zitbotten. Druk je heupen omhoog, en leg een blok of kussen onder je heiligbeen. Laat het gewicht van je onderlichaam rusten op het blok of kussen en houd deze pose vast zo lang als prettig voelt.


4. Legs up the wall (Viparita Karani)

En ach… het liefst wil je lekker lang slapen: want tijdens slapen kan je lichaam verder hertellen. Maar wat als het nu niet lukt? Probeer dan eens de volgende houding: de ‘Benen omhoog tegen de Muur Pose’ (ja, mooie benaming hè?). Deze gaat als volgt: ga liggen op je rug, en plaats je zitbotten zo dicht mogelijk bij een muur als je kunt. Strek je benen recht omhoog naar het plafond. Deze houding helpt om te ontspannen en bevordert een rustige slaap.

Deze yogahoudingen kunnen je dus ondersteunen als je een griep of verkoudheid te pakken hebt. Echt herstellen doe je door je lichaam rust te geven en gezond te eten en vooral veel water en/of thee te drinken; gecombineerd met Netflix, en leuke tijdschriften ben jij er zo weer bovenop!


journal-791286_1920.jpg

Blog: Bucketlist voor Happy Feeling


Blog: Bucketlist voor Happy Feeling


Bucketlist maken

03-03-2019
Marie-José

 
girl-1733352_1920.jpg

Maak in 4 stappen je eigen bucketlist

Misschien heb je er al weleens van gehoord, of zelfs over nagedacht, maar wat is een bucketlist? En waarom zou je deze maken?

Bucketlist - wat is het?

Een ‘bucket list’ is een lijst met de doelen die je wil bereiken, de dromen die je wil vervullen en de levenservaringen die je wil hebben tijdens je leven. Door voor jezelf inzichtelijk te maken wat je allemaal nog wel eens zou willen doen in je leven, zul je ervaren dat je gaat ervaren wat je echt belangrijk vindt! En… dat heel veel dingen eigenlijk heel goed haalbaar/te realiseren zijn. Hiermee maximaliseer je elk moment van je bestaan, dus waarom zou je ze niet doen of uitstellen? Bovendien levert het nadenken over deze dingen al veel plezier en enthousiasme op en draagt bij aan een ‘happy feeling’.

Aan de slag...

Een bucketlist is vaak niet in 1 dag gemaakt: hoe langer je ermee bezig bent, hoe meer ideeën je krijgt. Uiteindelijk ga je filteren en maak je een top 10. Dus gebruik de komende 10 dagen om aan deze lijst te werken. Stappenplan:

Stap 1. Noteer 50 dingen die jij nog graag in je leven zou willen doen/hebben/ervaren. Kijk gerust op internet: hier zijn veel inspirerende bucketlists te vinden.


Stap 2. Sorteer je ideeën in verschillende categorieën:

- Gezondheid

- Financieel

- Creativiteit

- Liefde en relaties

- Huis

- Gemeenschap

- Zelfrespect

- Spiritueel

- Professioneel

- Leren

- Andere helpen

- Vrienden/vriendschap

- Familie

- Buurt/omgeving


In welke categorie heb je veel ‘wensen’ en in welke geen/weinig? Kun je dan nog wat bedenken voor de categorie waar je niets/weinig hebt genoteerd?

Stap 3. Stel je voor : je hebt nog maar 1 maand te leven: welke 10 dingen zou je dan willen doen (er vallen er dus 40 weg). Schrijf op deze dingen op gele post-it blaadjes (1 idee op 1 blaadje). Plak de post-its op een groot papier : de meest belangrijke als eerste, de minste onderaan.

Stap 4. Kijk hier regelmatig naar en zie of deze volgorde nog klopt: wil je iets veranderen? Doe dat dan. Is er iets volbracht of uitgekomen: maak dan een nieuwe post it met een nieuwe wens en voeg deze weer aan de 20 toe.

Dit zijn de eerste stappen naar een ‘happy feeling’...


Leuk!? Kom dan naar de workshop Bucketlist maken…
Wil je meer weten over je eigen Bucketlist maken? Dan is de Workshop Bucketlist wat voor jou! Op zaterdag 15 maart van 14.00 - 15.30 uur staat deze workshop op het rooster! Gratis voor leden, €15 voor niet leden.


girl-1733352_1920.jpg

Detox terwijl je slaapt


Detox terwijl je slaapt


Detox terwijl
je slaapt

04-02-2019
Nathaly Losecaat

 
girl-1733352_1920.jpg

Detoxen terwijl je slaapt… Dat klinkt wel heel easy hè? Toch is het zo. Want tijdens je slaap gaat je lijf in 'detox-stand'. Voldoende slaap (8-9 uur per nacht) zorgt voor meer ontspanning, minder stress, betere opname van voedingsstoffen en niet te vergeten: de lever kan zijn taken beter uitvoeren. Je lever zet tijdens je slaap namelijk het ontgiftingsproces in. Dus ga vanavond op tijd je bed in!

Omdat ’s morgens als je net wakker bent, je lever nog volop bezig is met het ontgiftingsproces en je spijsvertering nog in standje rust verkeert, is het aan te raden om dan iets te nemen dat je lever daarbij ondersteunt en je spijsverteringsstelsel nog even met rust laat. Start daarom met lauw water met citroensap en wat zeezout (optioneel). Daarna kun je aan je echte ontbijt beginnen